Mivel közeleg a nyár és sokan kerestek ötleteket, hogy hol lehet eltölteni egy tartalmas napot, amiben van kulturális program és fürdési lehetőség is, most egy ilyet mutatunk.

A cél Matala és környéke, itt töredelmesen bevalljuk, hogy első alkalommal mi is csak egy részét láttuk. Ám a téli időszak kedvez a felfedezésnek, persze ha az idő is akarja. Így ha már ott vagytok ne maradjon ki semmi, persze tudjuk mindig van valami érdekes ami kimarad pl. Red beach.

Korai indulással Spili és Timbakti érintésével kb. egy órás (70 km) autózással megérkeztek a Messara síkság fölé magasodó Festos palota romjaihoz. Személy szerint nekünk a minoszi idők feltárásai közül ez tetszik a legjobban. (Nem írjuk le részletekbe menően a történetét mert a Google a barátunk, ott minden információ fellelhető, és nem vesszük el az örömötöket, hogy már most ismerkedjetek a helyszínnel.)

 

A domboldal a nyári hőségben is szellőjárta, persze tudták, hogy hova kell építkezni. Innen 3 km-re található Agia Triada, szintén árnyat adó fákkal dúsan benőtt régészeti lelőhely. A nyári hőségben óriási jelentősége van. Csak ülsz az árnyékban és megelevenedik egy hajdan volt világ.

 

Így feltöltekezve a kulturális élvezettel, kb. 6 km Matala gyönyörü strandja. A kis falu megőrizte a hippi világ jegyeit, nem csoda hisz nagy jelentőségű volt itt. A barlangok látogathatók, végig lehet nézni a régen temetkezési hely majd barlanglakások tömkelegét.

Még mindig nincs vége a napnak, a falu előtti körforgalomig vissza  menve, és ott a Mystical Wiev tavernába vezető utat követve, lélegzet elállító szépség tanúi lehetünk. A párkány széléig ne menjetek, bár Gábor kiment, de azért látszanak a sziklaomlás nyomai, jobb biztosra menni. Egy jó ebéd a tavernában, közben a kilátással, isteni lehet (ha kinyit szerintem kipróbáljuk).

Innen fentről látszik a közelben Kommos, kicsit távolabb Kalamaki, akinek még jobb a szeme, az pedig Agia Galinit is felfedezheti a távolban.

http://bazinagymotorozasgorogorszagban.hu/2021/10/31/hurra-oszi-szunet-van/

Kommos ismét egy valaha volt (bizánci) kikötő és szentély, áldozati hely lehetett (Vikipedia). Ide a fentről jövő út baloldali ágát követve jutunk, ha a jobb oldali ágat választjuk, egy pici templomhoz érünk. Innen is le lehet menni a partra.

 

Kalamakiban is érdemes a partra lemenni, nyáron nyüzsgő élettel és csodás kilátással. Aki még érez magában erőt, itt fürödhet is.

Visszafelé úton, ha még mindig van lelkesedés és a fáradságnak nyoma sincs, akkor Spiliben az oroszlánfejes kutakból kell inni, a hegyekből jövő friss vízből, vagy a kávézókban megkóstolni a gránátalma levét. Található itt még falumúzeum is, ami ingyen látogatható, Manolisz mindent elmagyaráz (végtelen kedves ember).

Bátran keressetek messengeren, szívesen segítünk ötletekkel, hogy mit érdemes megnézni, vagy akár egy napot együtt is tölthetünk, ahol megmutatunk mindent, természetesen ami egy napba belefér.

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: