Most egy sétálós nappal mutatjuk be Herakliont. Reggel gyors készülődés után irány az első állomás a kikötő. A velencei erőd mellett elsétálva, amiről ide kattintva olvashattok: http://bazinagymotorozasgorogorszagban.hu/2020/08/08/a-velencei-erod-heraklionban/ egy 2 km hosszú mólón lehet kicsit távolabbról megnézni az ébredező metropoliszt, ami 150 ezer lakosával, Görögország negyedik legnépesebb városa.

Rengeteg futóval és kerékpárossal találkoztunk, és képzeljétek, a móló végéről a reptér is látható. Szerencsénkre nem voltak nagy hullámok, mert akkor nehéz elsétálni az állandó hullámverésben az erőd mellett https://www.facebook.com/375586439892368/posts/913015062816167/

Majd a négy km séta után, Zsuzsa tanácsára elsétáltunk a krétai Natural Histori múzeum felé, ahol a két dínó szobor található, majd kicsit tovább. Ugyanis nem messze kezdődik a régi városfal, amin sétaút van kiépítve.

Itt szinte végig lehet sétálni a belváros “felett”. http://bazinagymotorozasgorogorszagban.hu/2019/08/03/mindennapok/ a várfalon található Kazantzakis sírja is. Akit nem temettek el temetőben, mert az egyház nem engedte, nézetei miatt. Amennyiben jók az információim, élete utolsó éveit Németországban töltötte, ahol kórházi kezelés alatt állt.

Az egyik bástyán található egy parkocska, ami nyughelyéül szolgál. Itt sincs egyedül, mert pár méterre a sírjától található a felesége sírja is. Jó itt megpihenni, mi is ezt tettük.

Remek látvány a nyüzsgő város, illetve innen jól látható a Zeus hegy, mely a fekvő isten arcára emlékeztet. Kis pihenő után a közvetlenül a bástya alatt található Lakkos negyedben folytattuk sétánkat. A negyed keletkezése a lakosságcsere idejére datálódik.

Akkoriban szegény negyed volt, és falfestményeiről lett híres, amik a mai napig díszítik a kerítéseket, házfalakat. A negyed teljesen átalakult, és egy modern városrész hangulatát idézi.

Húsvét lévén, ahogy a negyedből kiértünk egy a bástyáról is látható nagy templomnál találtuk magunkat, ahol az emberek fegyelmezetten álltak sorba, másfél métert betarva, hogy a nagypénteki szent áldozást megtegyék. Ezen a napon a díszek nélküli templom, mely emlékeztet a golgotára, melyen a megváltás áldozata megtörtént.

https://www.facebook.com/rethimnokreta

https://www.youtube.com/channel/UCBzG0zdwqBU9HIsN-k3qlGg

 

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: