Ma megünnepeltük a tiszta hétfőt, a húsvét előtti 40 napos böjt most veszi kezdetét. Ez a nap zárja a karneváli időszakot, a családok lehetőleg szabadba mennek, jól megpakolt elemózsiás kosarakkal.

Szerencsére a mi családunk is így tett, és fantasztikus finomságokat ettünk, hagyományosan a tenger gyümölcseit, polip, tintahal, kagyló, halikrából készült krémsaláta a tarama, rózsaszínű vagy fehér színben is készül. A gigantes babsaláta zárja a sort az édességek előtt. A csak ezen az ünnepen fogyasztott kenyér mely régebben kovász nélkül készült szezámmaggal a tetején a lagana és az elmaradhatatlan halva, (sajtolt szezámmag tachinivel).

A gyerekek ilyenkor színes sárkányt eregetnek, a néphit szerint, így közelebb kerülnek az Istenhez, és kapcsolatot teremtenek vele. A tengerpart is tele volt ma családokkal, sokan próbálták a levegőben tartani a sárkányt, hát nem egyszerű ilyen szélben (remek játék a szülőknek). Jó látni milyen sokan ma is megtartják ezeket a régi hagyományokat és jó részese lenni.

https://www.youtube.com/channel/UCBzG0zdwqBU9HIsN-k3qlGg

https://www.instagram.com/bazinagymotorozas/

https://www.facebook.com/rethimnokreta/

Leave a Reply

%d bloggers like this: