Rendhagyó lesz a mostani írásunk, de mindig törekedtünk arra, hogy információt is adjunk a görög életről. Ez egy teljesen szubjektív a mi véleményünket tükrözi, természetesen más ezt másként éli meg, mások az elvárások mások az ingerküszöbök, de azért tudnotok kell ezekről.

Egyre többet lehet olvasni, hogy sokan fontolgatjátok a hosszabb itt tartózkodást, esetleg valamilyen ingatlan vásárlását. Biztosak vagyunk benne, soha nem fogjátok megbánni, mert csodás ország remek emberek, és persze nagyon kellemes időjárás. Elmondásokból tudjuk, hogy a telekkönyvi rendezettség sem az erős oldala a görög embereknek, bár már megindult valami elmozdulás ez ügyben, sokszor lehet bele futni, hogy még a dédszülők vagy egyéb rokon nevén van a megvásárolni kívánt ingatlan.

Amit persze mindenféleképp rendezni kell, zárójelben mondom nem rövid idő alatt, régi kis házikóról álmodoznak sokan (magam is), ha túl vagyunk a kié a ház fejezeten, jöhet az újabb megmérettetés. A tenger közeli ingatlanoknál gyakran megfigyelhető a beton illetve a vakolat felpúposodása, repedése vagy éppen a hiánya. Alatta látható a vasbeton rúd nem tudjuk a szakszavakat, de így is megértitek. A mi házunkon is tavaly végeztek el egy kisebb javítást. Leverik a betont a vasbeton rúdig, hogy a rudat letisztítsák, kezelik majd vissza betonozzák és vakolják. Itt jön az érdekes rész amikor annyira el van vékonyodva a vasbeton, hogy ez már nem segít, ilyenkor ki kell cserélni.

Ez történt a szomszéd ingatlannál, ahol majd két évig tartott a felújítás. Teraszok szétverve, minden vas elemet kicserélnek, gondoljuk hogy a költségek ennek arányában az eget verdesik. Láttunk olyan vasat, amely a betonban ceruza vékonyságúra korrodált, a sós párás éghajlat miatt. A másik dolog, minden költözéssel kacérkodónak számolni kell a fűtés léte vagy nem léte, igaz Sophie? Köszönjük, hogy elmondtad ez milyen fontos, nagyon sokszor emlegetünk, és igen, nincs meleg a lakásban. Sok barátnál járva, majd mindenkinél láttuk a kiépített központi fűtést, ámde csak egyről tudunk, aki használja is. A többieknél vagy réges régen elromlott, az igen borsos egy szezon alatt kb. 5-700 eurót is felemésztő díj, költséget csökkentve inkább nem használják, de mintha nem is fáznak ránézésre. Ebben a némi raki elfogyasztása sokat segíthet, ám jön a kérdés, akkor mivel fűtsünk. Ha földszintes házban laksz, mikor kint csodás 18 fok van a házban kb. 16 fok, ez nyáron jól jönne, de télen nem annyira előny. A motor miatt persze előny, mert nincs kitéve az időjárás viszontagságainak!

Amúgy, ha süt a nap úgy is a teraszon vagy, de hanem süt, vagy netán esik, az már probléma. Tehát fűthetünk szieszta kályhával, kb 130 Euro palackkal, ami viszonylag jó, a mi tapasztalatunk alapján 2 palack fogy el egy hónapban, darabja 18 Euro cserével, de csak ott van viszonylag meleg ahol fűtesz.

Nem beszélve az állandó szellőztetésről, mert elfogyasztja az oxigént. Éjszakára ki kell kapcsolni, és reggel komoly 14 fokra is ébredezhetsz, kinti hőmérséklet függvényében. Ha több készüléket használsz, hogy a lakás egyéb helyiségeiben is viszonylag meleg legyen és ne kelljen hordozgatni, a költségek hatványozódnak, a meleg nem annyira. Fűthetünk olaj radiátorral, kb 80 euró a beszerzése, az áramszámla gyakorlatilag megegyezik a központi fűtés által elfogyasztott energiával.

A kis hősugárzók és villanyradiátorok használata edzett és hideget kedvelőknek ajánlott. A légkondis fűtésről is van tapasztalatunk bár akkor még szállodában laktunk, remek volt, mert nem mi fizettük az egész estés áramhasználatot. Ezek figyelembevételével is életünk legjobb döntése volt, hogy itt vagyunk. Tapasztalatainkat segítő szándékkal osztjuk meg veletek, és ahogy az írás elején is említettük, csak és kizárólag a mi tapasztalataink alapján készült. Egyébként mindent megkoronáz, mikor felkelsz és egy kávéval kiülsz a napsütötte teraszra. Kellemes, tervezésben gazdag hétvégét kívánunk!

https://www.instagram.com/bazinagymotorozas/

https://www.facebook.com/rethimnokreta/

https://www.youtube.com/channel/UCBzG0zdwqBU9HIsN-k3qlGg

1 thought on “A téli tapasztalatok”

  1. Sok érdekességet hoztatok tudomásunkra,ezek mind nagyon fontosak!Milyen jó lett volna,ha az ilyen tapasztalásokat 27 évvel ez elött kaptuk volna,mert akkor még fiatalok voltunk és szerettünk volna oda költözni! Ma már sajnos ez nem aktuális,de nagyon hasznos másoknak! Ölellek Benneteket!

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: