Mindig csodálkoztam azon, hogy sokan azt hiszik Kréta nagyon kopár. Ezért nem is kíváncsiak rá. Persze vannak kopár hegyek, de olyan buja növényzettel áldotta meg a természet, hogy szinte minden méteren megállhatunk a motorral, mert mindenhol van valami érdekes. Kedvenc helyeinket időről időre felkeressük így volt ez a napokban is. Amari Dam felé vettük az irányt. Rethimnotól 25 km re található a víztározó, mely

wp-1598799948507.jpg2008 ban épült 23 millió köbméter víz befogadására alkalmas. Több patak és a hegyekből lefolyó víz táplálja. Állítólag évekig élt benne egy krokodil. Jól körbejárjuk a tavat, bár a víztározó jobb oldalán az út már kb. két éve több helyen beszakadt néhol a fele el is tűnt. Most megoldották úgy görögösen egy földkupaccal elzárták így teljes kört nem lehet menni, de ez mit sem von le a táj szépségéből.

Mivel még kora délelőtt van nem vesszük az irányt hazafelé kis kacskaringós hegyi utakon Spili felé indulunk. Nem szabad kihagyni ezt a kis falut sem, ha valaki Krétán jár. Rethimnotól kb. 27 kilométerre a fehér hegység alatt található 600 lakossal. A főterén a sorban elhelyezkedő oroszlánfejes kutakból kötelező inni mert csodatévő hatása van. Ismét egy legenda, de nem nehéz elhinni mert a körülötte lévő tavernák és kávézók mindig a kútból öntik tele a vendégeknek a vizeskancsót. Mi mindig iszunk lehet ennek köszönhető a szerencsénk hogy itt élhetünk. Ki tudja.

A kézműves üzletek portékái nagyrészt Krétán készülnek. Kedvenc teám is itt szoktam beszerezni és házi készítésű szappan is kapható. Hosszú rudakban készül Te rámutatsz, hogy mennyit szeretnél, kb. egy-két ujjnyi két euróba kerül fürdőszoba illatfelhőben úszik tőle. A kávézók felé sétálva zegzugos utcákon jól kitáblázva, van a falumúzeum. Manolis óriási lelkesedéssel kalauzol mindenkit végig. Nincs belépő, pár eurót szoktak adományként hagyni a látogatók, de még itt is előkerül a raki mert a vendéget köszönteni kell amúgy görögösen. Visszatérni ezekre a szívmelengető helyekre csodás.

1 thought on “Kréta nem kopár”

  1. Pingback: Zaros lake - Bazi nagy motorozás Görögországban Bazi nagy motorozás Görögországban

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: