A mai írásunknak szeretnénk, hogy Ti is részesei legyetek, ezért esett a választás a Baywich tengerparti kávézóra. Az alkotás is jobban megy ilyen környezetben:

Minden valamirevaló tengerpati városban van egy erőd szerencsénkre. Nagy örömmel nézzük meg a régi idők tanuit. Így tettünk Heraklionban, a velencei erőddel is neve, Rocca del Mare. A monumentális három oldalról tenger által határolt erőd, védelmi célból épült. A kikötőt és a várost volt hivatott védeni. A külső oldalon hatalmas dombormű hirdeti a velencei időket, Velence szinbólumával, Szent Márk oroszlánjával.

A kalóztámadások és a tenger folyamatos ostroma miatt, állandó javításra szorult. Az erőd ma múzeumként üzemel 4 euro/fő, de más kultúrális eseményeknek is otthont ad. A kiállítótermekben láthatjuk, hogy az alsó szintet raktározásra használták, fegyvereket és élelmiszert tartottak itt. A felső szinten a katonák és a lőrésekben az ágyúk voltak, melyekkel védték több kevesebb sikerrel a támadásokat.

A legenda szerint hajókat raktak meg kővel, és elsülyesztették, hogy jobban védhető legyen az erőd. Itt láthatók még a közelből a víz alól felhozott 2.századi amfórák, amelyekben bort szállítottak a hajók fedélzetén. Vajon volt még bennük bor? A török időkben börtönként funkcionált, Kréta forradalmárokat hurcoltak ide.

A nagy hullámok még ma is sok turistát megviccelnek, egy-egy fotó a hullámtörőknél gyakran zuhanyzásba torkollik. Akinek kedve van ehhez látogasson ki az erődhöz. Mármint a zuhanyzásra gondoltam. Ja nem csak vicceltem.

1 thought on “A velencei erőd Heraklionban”

  1. Pingback: Heraklion és környéke 2. rész - Bazi nagy motorozás Görögországban Bazi nagy motorozás Görögországban

Leave a Reply

%d bloggers like this: