Tegnap napközben, szállásadónk kis zöld szörnyetege (Suzuki Jeep) elhagyta többször a bázist. Minden alkalommal dobozokkal tért vissza. Amik méhkaptárak. Mi már emlékeinkből előrángattuk az ismerős képeket, nem mást mint a krétai méz semmivel össze nem keverhető illatát. Már este mondta, hogy poli dulja (sok munka), ami náluk annyit tesz sok munka. Összenéztünk és csak somolyogtunk, tudtuk ez nekünk való feladat lesz.IMG_20200804_150509.jpg

Ma délelőtt még meglátogatta a Haniai repteret, de már mutatóujját a levegőbe emelve ismét a jó öreg szlogent emlegette, poli dulja. Alig vártuk, hogy megérkezzen. Egy óra tájban megjelent, megint az égre emelte mutató ujját és nyelvével jelentőségteljesen csettintett, de nem vártuk meg az ominózus mondatot. Mi már az ela ela (gyerünk) szavakkal sürgettük.

IMG_20200804_150210.jpg
Röhögcsélve mondta mindjárt jön. Na mi nekünk sem kellet több, a tavaly látott eszközöket sebtében rángattuk elő a kredenc aljából.
Meglepődve látta, hogy mi már szinte a műtétre is előkészültünk.
És akkor kezdetét vette a poli dulja, amúgy Zsuzsától megtudtam hogy ez a szóösszetétel lehet, hogy azt is jelentheti elmegy egy kávét inni. Kicsit vicces nem? No, Ő elkezdte kinyitni a kaptárat, majd négy keretet behozott a konyhába, ahol az ablak alatt kis kapargatójával a kereteken látható sejteket megsértette, hogy a méz kicsorduljon. Amikor négy keret ilymódon elkészült, beraktam a pergetőbe, és tekerés ezerrel. Mi annak ellenére, hogy tavaly már láttuk, úgy csináltuk mintha most először látnánk, olyan izgalommal, mintha első nap lenne az iskolában. A keretek berakása kisebb figyelmet is igényel, a közel azonos súlyúakat egymással szembe kell elhelyezni, hogy a pergető ne “táncoljon”. Menet közben mindig magyarázza, hogy nem elég csak ebbe az irányba tekernem, hanem fordítva is tekerjem. Amikor meg szól, akkor forgassam át a kereteket, és elölröl az egész hadművelet.

 

 

 
Amúgy ilyenkor tele a lakás a kaptárból kiszabadult méhekkel, és nem utolsó sorban a méz illatával, ami nagyon finom. (Kakukkfű méz)
A kezeink ragadnak a méztől, de ez senkit nem érdekel, mert a látvány kárpótol mindenért.
A pergetés közben kis szakállát simogatva mondja, elő kéne venni a nagyobb üstöt, mert szerinte több méz lesz mint tavaly.

dav_soft
csordogál a kakukkfű méz

 

 

Csapot-papot otthagy, nagy sebbel lobbal elmegy a szobájába előkeresni az üstöt. Nem kis mutatvány ez, ha elmondom, hogy átalakításon esik át a szoba minden letakarva, bezsákolva. Dehát ilyenek a mi görögjeink. Hozzáteszem igaza volt, mert tényleg sokkal több méz került bele mint tavaly. Kaptunk egy üveggel, ami a régi nem használatos tűzhely fölötti párkányra ült fel, a már kész fügelekvárok és baracklekvárok közé.

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: