Ha szeretnél autentikus görög faluban pihenni, ahol se bazársor, se túrista, viszont van helyi ízeket kínáló taverna, akkor a Methana félszigeten jó helyre csöppentél. A Peloponnesos félszigeten Athéntól 180 km-re található a keskeny földnyelvvel összekötött vulkanikus félsziget.
32 különálló vulkán található rajta.
Aktív kb. 300 évvel ezelőtt volt, úgyhogy ez ne riasszon el, ha ide látogatnál.
Methana város felé vettük az irányt, mely szerintünk a “legnyüzsgőbb”.

Még nem éred el a várost, mikor a hamisítatlan kénes szagot megérzed, és döbbenten látod, hogy a tenger vize opálosan kék. Na innen tudod, hogy megérkeztél és egy nem kialudt vulkán van alattad. Itt még vannak üzletek is, de pont annyi ami még nem terhes.
Második napon Agios Georgios jött, ahol találkánk volt Steiner Kristóffal, aki több mint egy évvel ezelőtt költözött ide.

https://m.facebook.com/kristofskitchen/ vegán gasztro guruként főzőkurzusokat, kulináris-kultúrális kalandtúrákat szervez, de ha csak egy vacsorát szeretnél, amelyet Ő készít el, keresd bátran a részletekért. Mi megleptük az itt nem kapható fehérrépával, és ültetni való maggal, ezzel is hozzájárulva a vegán ételek sokszínűségéhez. A sokszínűségről jut eszünkbe, a kb. 20 nm2 kertben ami a lakásukhoz tartozik, mindent megtermel (cukkini, paradicsom, édes burgonya, kapor, cékla stb.).
Kedves személyiségén kívül, a beígért “kotyogós” kávé teraszukon való elfogyasztása is nagy vonzerővel bírt. Ha még hozzáteszem, hogy a teraszukon lévő letakart kád szolgált ülőalkalmatosságnak, akkor láthatjátok, kreativitása határtalan.
Más közös pont is van az életünkben, jelesül az, hogy Kristóf főzőkurzust tartott az Eszkuláp Állatvédő Egyesületnek, mi pedig önkénteskedünk nekik. A két napig otthont adó Agiorgitikon autentikus szobái és pompás ételei bearanyozták az itt töltött időt.
A faluban életvitel szerűen tartózkodó külföldieken kívül csak mi voltunk turisták.
Kristóf remek ötleteket adott mit nézzünk meg.


Hát először is a vulkánt, amit csak én (Gábor) hódítottam meg.
A vulkán utolsó kitörése még Athénból is látható volt. Furcsa volt a megkötött láván lépdelni, és megtenni pár száz méteren belül kb. 200 méteres szintkülönbséget. A táj holdbéli és kopár, 25 perces gyalogtúra ami szigorúan túracipőben ajánlott.


A vulkán alatt található a pár ember lakta Kameni Chora, érdekessége, hogy a faluban lakó Dimitris “Vine Therapy” néven nyitott afféle görögösen leülős helyet a nagyszülei
házában.
A következő faluban Agios Nikolaosban található Pausanias Bats, ahol Irén pár percre az ókori görögök közé képzelhette magát, egy kád gyógyvízben. Ezeket Kristóf ajánlotta.
Vathi a félsziget gyöngyszeme, a környék legnyüzsgőbb helye.
Fájó szívvel holnap elhagyjuk a félszigetet, de tudjuk, nem utoljára voltunk itt.

https://www.facebook.com/rethimnokreta

https://www.instagram.com/bazinagymotorozas/

https://www.youtube.com/channel/UCBzG0zdwqBU9HIsN-k3qlGg

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: