Nézem ahogy elemelkedik a gépünk, szívszorító érzés itthagyni Görögországot. Csinálok még pár képet az ablakon át, kegyesek az égiek, csak felhőpamacsok úsznak az égbolton.

Kifelé jövet megismerkedtünk Hrisztosszal, aki neve és mentalitása alapján görög, de Magyarországon született és él. Na szóval Ő mondta, hogy kint füstös csütörtök (Τσικνοπέμπτη) van. Ez a húsvétig tartó böjt kezdete, ekkor esznek utoljára húst, de akkor rengeteget, a következő héten sajtokat esznek, majd húsvétig böjtölnek. Mivel hajnalban keltünk, elég fáradtak voltunk, de kicsit szétnéztünk az esti Pireuszban, ahol napnyugta környékén kezdtek
kicuccolni az emberek.

És kezdetét vette egy zenés fieszta. Az egyébként görög mércével csendes autószervíz előtt felállították a hússütőt, és hangos zenével adták tudtul, hogy Ők belekezdtek a buliba. Nem mellesleg az Olimpiakosz-Arsenal meccset is aznap rendezték.
A városba 6 €/fő áron lehet busszal bejutni a repülőtérről, mi bent vettünk 5 napos jegyet, amivel minden jármű igénybe vehető (városhatárig) ez 9 €/fő.
Mostmár sokadjára Pireuszban, az Anemoni hotelben szállunk meg. A szállástól nem messze, van egy kifőzde. Itt ettünk egy gyrost, nem pitában hanem tányéron, ez 7,5 €, de ketten jóllaktunk. Láttam sülni a kokoretsit, ez bárány belsőség a saját megtisztított bélbe csavart és 5 órán át sütött kaja.

Megbeszéltem a tulajjal, hogy este 6-ra jövünk és megkóstoljuk. Visszamentünk és megkóstoltuk, 7,5 € szintén ketten ettük és jól is laktunk tőle. A szállodában semmi extra, de viszonylag csendes utcában van, tiszta, a kikötő és a metro kb. 800 méteres séta. A belváros ha jól emlékszem 6 megálló a metróval (Monasztiráki). Reggel ébredés és kávézás után nyakunkba vettük a várost. Metróval a Monasztirákiig, és séta az Akropolisz alatt. Ebéd a Sitagma sarkán, sült tök, töltött (jemiszta), és fava. Miután jót ebédeltünk, majd az Ermou (sétálóutca) elvegyültünk a tömegben.
Szombaton két ismerősünkkel találkoztunk egy kávéra, pontban délben, mivel mi elég korán keltünk, így a találka előtt megcsodáltuk a kikötőt, és ettünk finom sütit. Majd röhögős beszélgetős pár óra után elváltunk. Mi ismét a Sitagmára vettük az irányt, mert akartunk még egy adag sült tököt meg dakoszt enni. Evés után megnéztük az esti Akropoliszt és a Monasztirákit.
Lassan búcsút intettünk a városnak, mert reggel korán kelés és irány a repülőtér.

Leave a Reply

%d bloggers like this: