Azt hiszem nagy elismeréssel tartozom az Irénnek. Ő aki fél a bezártságtól (tőle jobban csak egy fehér foltos kiskutya félt, de neki a gazdi nyakába kellett túrnia a kis buksiját), kitalálta hogy menjünk barlangot nézni. Az egyik utazós csoportban Árki József ötletéből kerítettük a látnivalót. Ez a barlang Zonianaban található, ami pár km-re van Anogiától, a zenészek falujától.

A neve Sfendoni Cave Zoniana.

A tavernában lehet jegyet venni, 5€/fő, és cserébe angol és görög nyelvű idegenvezetést kapunk,amik viszonylag sűrű indulásúak. Egy egy csoport kb. 10-20 embert foglal magába. Az idegenvezetés kicsit görögös. A tavernában várakozóknak a pultos szól, hogy lehet menni, a barlang bejáratáig mindenki maga, ezt karjelzéssel mutatja az iránnyal egyetemben.A barlang bejárata kb. 100-150 méter sétára van, itt már vár az idegenvezető. A barlang maga 140 méter hosszan nyúlik be, a hegy gyomrába. Bent 21 fok van, a kinti 35 fokkal szemben. Sokan úgy vélik, hogy ebben a barlangban született Zeus. Ez nem derült ki.

Érdekessége, hogy karnyújtásra megyünk a cseppkövektől, az embernek az az érzése támad, hogy meg kell érintenem. No ezt kifejezetten kérik az elején, hogy ne tegyük. A barlang eléggé szük, azok közül amiket eddig láttam/unk.

Ha nem a fő közlekedési úton megyünk Zonianaba, kifejezetten szép hegyes dombos tájon visz az út (egyénként ez az út a régi ami Irakliont összeköti Rethimnoval). Sok kis faluval tarkítva, ahol úgy bámulják a motorost, mintha sosem láttak volna még. Bár lehet csak azon merengenek, ezek meg minek öltöztek így be. Ezt sem tudjuk meg mostanában, nem is lényeges.

Hozzászolás lehetősége

%d bloggers like this: