Ez a történetet tavasszal kelt útjára. Ideköltözésünk után nem sokkal, Manoli barátunk meginvitált bennünket a Rethimnotól kb. 5 km-re lévő kis birtokára. Ne gondoljatok semmi különlegesre, ez is olyan görögös. Kis kutrica a kevés szerszámnak, na meg a kapálógépnek. A kapálógép ami kint süttette magát az udvaron, úgy fél éve. Nem tudta beindítani, ergo nem is kell elzárni. Egyébként a birtok telis-tele van füszernövények garmadájával, amit azóta is hord haza megszárítani, ami után fogyasztásra alkalmas lesz. Van itt a “botanikus” kertjében: oregano, majoránna, rozmaring, kakukkfű, stb., és nagy mennyiségű zsálya amiből van európai és görög változat is. Található még olíva fa, ami 3 éves, és szőlő amit tavaly ültetett.

Elültettünk egy narancsfát, és megnéztük a kaptárakat is persze tisztes távolságból.

Komoly segítőként vettünk részt egy méhraj befogásánál, ez persze csak poén.

Barátunknak szóltak a helyiek, hogy a házak között, egy méhcsalád van. Méhészeként kapott az alkalmon, hogy gyarapítsa a neki dolgozó méhcsaládjait. Némi felkészülés után, sikerült a családot kaptárba tenni. Ezután a família másik birtokára vittük, és reményeink szerint, nyár végére kiváló oregánomézet fogunk eszegetni.

És eljött a pergetés ideje, az egy hetes sóhajtozás után. Kb. ennyi ideje mondogatja, hogy megnézi a kaptárakat, és az arra érdemeseket lehozza, hogy a finom mézet kipergessük. Na ez a mai nap megtörtént, csak zárójelben mondom, volt sóhajtozás is. Mindkettőnk számára teljesen új dologgal ismerkedtünk meg. Érdekes volt, hogy egy fésű szerű forralt vízbe mártott eszközzel, megkapargatta a mézzel telített kereteket. Majd a pergetőbe kell rakni, négy darabot, figyelve az ideális súlyelosztásra is. Ezután tekerni kell először lassan, megfordítani a kereteket, majd gyors tekerés következik.

És tádám a pergető oldaláról lassan lefolyik a méz. Elmondása szerint nagyon kevés méz lesz, lehet, hogy ennek is köze van ahhoz, hogy tavasszal sok helyen mondták, a természet egy másfél hónapos csúszásban van. Mivel mindenhez IS értünk, megállapítottuk lesz vagy 3 üveggel. Legnagyobb meglepetésünkre 10 üveg jött össze. Amiből kaptunk egyet a jó munkánkért.

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: