A kolostor története.

Az írott emlékek közül szinte semmi nem maradt hátra. Arkadi kolostora a bizánci időkben épülhetett.

Az írásos emlékek szerint a XVI. században, miután a napjainkban is látott formáját felvette, kultúrális és irodalmi központ lett, ezzel egyetemben a kézirat másolás központjává vált Krétán. Az ezerhatszázas évek közepén az oszmán birodalom vette fennhatósága alá a szigetet. Az 1800-as években még mindig török uralom volt, amit a krétaiak nem szerettek és lázadásokat szítottak. A lakosok petíciót írtak a szultánnak, aki válaszában kilátásba helyezte a kolostor lerombolását.

Ekkor Arkadi lakosai a kolostor puskapor tárolójában elrejtőztek a törökök elől. A megadott jelre egy helyi harcos belelőtt az egyik hordóba ami közel nyolcszáz ember halálát okozta. A mai lakosok nemzeti ünnepként emlékeznek erre az 1866-os eseményre, melyet emléktábla is őriz.

A puskapor tároló

„E kriptában meggyújtott láng egész Krétát megvilágította, Isten tüze volt, olyan tűzáldozat, amelyben a krétaiak a szabadságért haltak meg.”

Ezután Spiliben kis séta, majd egy régen nem látott helyen ebédeltünk. Nevezetesen a Sideradiko-ban. Nagyon kellemes hely a krétai nyárban, egy árnyékos terasz amin érezhetjük a mindig fújó szelet. Az étterem egy családi vállalkozás, az ételekbe rendre a farmon megtermelt finomságokat szolgálják fel. Igazi látványkonyha van, az elkészült ételeket szemre is vételezhetjük, ha elmondás alapján nehéz lenne választanunk. Mondjuk szerintem, így még nehezebb lesz a dolgunk, mármint választani. Nyolc-tíz féle étel, lehet fél adagot kérni, hogyha több félét szeretnénk megkóstolni. Itt is mint a legtöbb helyen, miután degeszre ettük magunkat, kapunk desszertet, ami süti, gyümölcs, és a krétai specialitás joghurt mézzel (amiben gyümölcsdarab is van).

https://georgeroukoudis.wixsite.com/to-sideradiko

Teli gyomorral vágtunk neki a nap további részének. Matala a hippik faluja volt a cél.

Tudni kell, hogy a hatvanas években rengeteg hippi költözött ide. A part menti sziklákba barlangokat vájtak, és ott éltek. A lakosság nem fogadta kitörő örömmel őket, ezért a hadsereg segítségét igénybe vevő önkormányzat, kitelepítette őket. A barlangokat kerítéssel lezárták, ám manapság 2€/fő áron bárki megnézheti. Nem mellesleg minden év azonos szakában (Július eleje), 3 napos fesztivált rendeznek. Matala feszt néven. Itt sok-sok fellépő van, amit mi is megtapasztalhattunk. Kedvenc zenekarunk volt a vasárnap este fénypontja, amit élőben hallgattunk.

Háttérben a hippi “lakások”

Több képért katt:

https://www.facebook.com/rethimnokreta/

Hozzászolás lehetősége

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: